Първи май

Първи май отмина. Както доста от еленчани и аз отидох на сбора на Неювци. Нещата там си бяха както и всяка друга година. Бях изумена обаче от гледката, която се вижда на снимката.

Сеч

Някой глупак беше изсякъл част от гората над поляната! В мен изникна въпросът „Кой малоумник изсече тази гора и кой друг малоумник му разреши да сече там?”.
Както е почнала тази сеч нищо чудно утре някой да отсече липите на долния площад!

10 коментара so far »

 1. 1

  Някой от елена said,

  скъпа елена,това което се вижда на тази снимка е много малко.истинската сеч е в сърцето на балкана.направи един поход до връх чумерна и направо ще останеш потресена от гледката която се открива.хиляди декари вековна гора,която нашите деди са запазили се изсича поголовно. никой не го интересува че ако продължава така скоро няма да има гора.

 2. 2

  elenaotelena said,

  Истина е, че скоро не съм се качвала към Чумерна и не съм виждала сечта, но не се съмнявам, че е така както казваш. Напоследък дърводобивните фирми и горското така са си развързали пояса, че няма на къде повече. Имам чувството, че искат да изсекат всички гори в балкана. Чудя се дали се запитват какво ще правят сед това?
  Някои хора обаче казват, че в резултат на глобалната финансова криза и намалял пазара на дървен материал и аз съответно се надявам да намалее безразборната сеч.
  Мисля си обаче дали някога горското ще еволюира до идеята, че е по-добре да се прави подборна сеч вместо гола или ще си сечем докато не станат дървета???

 3. 3

  По принцип, рядко се включвам в подобни дискусии.
  Мисля, че е под нивото ми да се включвам в селските клюки.
  НО!
  Понеже моята майка е писала тук. Реших да светна всички в този блог.

  КАКВА Е ДАЛАВЕРАТА?
  Гео Мап ЕООД купува топки, хартия, пердета, компютри и каквото ти дойде на ум. После ги препродава на СОУ „Иван Момчилов“ като пише фактура за кадастрална карта или трасиране на сградата.
  Спирам до тук, всеки средно интелигентен човек, надявам се и ти Елена в това число, ще разбере какво съм имал в предвид.

  Повече за нашата дейност можете да научите на http://www.geomapbg.com (това не е реклама)

 4. 4

  Митко said,

  Елена, преди да пишеш нещо, първо проучи нещата. Дърводобивните фирми и горското не си развързват пояса без да бъдат обвързани със закон. А закона не го измислят те. Има едни 240 хубавци, които имат интерес за тая сеч. Подборната или гола сеч не се определя нито от горското, нито от дърводобивните фирми. И тук не си наясно, и те моля, за неща, които не си в час, не коментирай. За голата сеч, и подборната, си има хора, които я определят с лесоустройствен проект, а, кой стои зад него, не е за нашите мозъци.

 5. 5

  elenaotelena said,

  Митко, прав си за въпросните 240 хубавци и въпросните закони. Но има и едно друго нещо, което се нарича морал, който понякога трябва да се слуша.

 6. 6

  Митко said,

  Жалкото е, че МОРАЛЪТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУША. Няма морал, има действия, обвити в закон. И какво да кажем, по закон една гора е определена за гола сеч, дошъл дядо ти Гюро, иска да вземе някой лев, и какво, горското ще го спрат ли. Елена, не си толкова наивна, но защо говориш за морал, и къде го търсиш. Предполагам, че и твои близки имат гори, и ако решат да секат, никой не може да ги спре. Хората не са сигурни за своята собственост, и казват, че ако могат да вземат някой лев, това ще им остане. Не са виновни тия от горското, виновни са СОБСТВЕНИЦИТЕ на гори, които разрешават да се сече.

 7. 7

  elenaotelena said,

  Митко,
  От твоите думи излиза следното: няма виновни, хората само искат да искарат някой лев. А и законите им позволяват да си правят каквото си искат.
  Но аз не искам да живея в планината, която е изсечена за да забогатеят разни новобогаташи, защото законите направени от депутати, които те са си купили им позволяват това. А собствениците на гори са виновни до толкова, до колкото някой им разрешава да секат тези гори.

 8. 8

  Bogomil said,

  Здравей,
  Мога ли да получа повече детайли за сечта? аз съм на 0897 615128, може и на мейл.

  Бого
  Зелените

 9. 9

  Casual said,

  Аз пък се чудя тая Елена от Елена защо хули постоянно по града…


Comment RSS

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: